H@t!...*1*

Jumaat, 16 Oktober 2009

  Bismillah wa Alhamdulillah..assalamualaikum bwat muslimin & muslimat wa kaifahalukum al’an? Alhamdulillah diri ini masih diberi kesempatan untuk mencoretkan sesuatu di blog ini sekadar perkongsian bersama..insyaAllah..

  Rasulullah bersabda yang bermaksud:

 “yang dinamakan kekayaan itu bukanlah banyaknya harta benda tetapi kekayaan yang sebenarnya ialah kekayaan hati (jiwa).” (Riwayat Abu Ya’la)

  Seperti yang sering kita dengar di corong2 radio lagu yang di dendangkan oleh kumpulan Far East..
Kekayaan Hati

Bahgialah yang miliki kekayaan hati budi,
Kerna Allah bersamamu wahai para muttaqin,
Bahgialah yang miliki kekayaan hati budi,
Kerna Allah bersamamu wahai para mukhlisin.

Miliki hati pemurah,
Yang mampu menahan marah,
Memberi maaf dengan mudahnya mudahnya,
Miliki hati pengasih,
Walau diri kan tersisih,
Memberi kasih tanpa memilih memilih.

(Chorus)
Hati itu bagai ladang,
Tempat bercucuk tanam,
Hati itu bagai kolam,
Tenang nyamannya......

Ulang Rangkap 1,2&Chorus

Cari kekayaannya,
Dalam uzlah yang lama,
Dimalam yang sempurna,
Bermunajat pada-Nya

(Ulang)
Ulang Chorus,1&2

Pengabdian yang hakiki,
Lewat zikir amali,
Dibasahi disirami,
Dengan Rahmat Ilahi.

http://liriknasyid.com*per@n@n h@ti*  Hati yang dijadikan Allah dalam tubuh manusia itu merupakan bahagian yang harus dipertanggungjawabkan oleh setiap insan ketika di akhirat nanti..kita akan di soal bagaimana kita mengendalikan hati yang mempunyai fungsi yang sangat besar ini..

Firman Allah dalam surah al-isra’:36

 وَلاَ تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْؤُولاً

36. Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggungan jawabnya.


  Hati ibarat raja kerana segala perintah yang datang daripadanya harus dilaksanakan oleh anggota tubuh badan yang lain. Overallnya hatilah yang menjadi punca utama perlakuan manusia.. ye ke??

  Mungkin lebih paham kalau kita bagi contoh tentang seseorang yang hendak makan akan terdetik hatinya untuk merasai pelbagai jenis hidangan..hati terlebih dahulu bertindak sebelum mulut memainkan peranannya..jelaslah disini bahawa semua yang kita lakukan bermula dengan detik hati.. Hati akan menghantar mesej ke otak seterusnya mengarahkan anggota lain untuk bertindak..

-to be continued- bi iznillah..

0 comments:

Catat Ulasan